Nina Buru

inner critiq

Dacă vrei să joace mai bine pe teren, atunci verifică dialogul interior

”Este imposibil să te simți mereu încrezător”, spune Marcus Rashford în cartea lui, Campionul din tine.

Pe de-o parte, pentru că viața ne pune în situații dificile, iar noi trebuie să gestionăm evenimente din care ieșim uneori șifonați. Iar despre asta, nu vorbește nimeni, ca și cum, dacă ai avea un eșec, el va fi, de acum încolo, limita ta impusă de societate și de oamenii din jur.

Pe de altă parte, suntem maeștri în a ne spune lucruri care ne fac să ne pierdem încrederea în noi. Suntem maeștri la dubla măsură: ne criticăm dur pentru același eveniment pentru care am avea înțelegere și compasiune pentru prietenul nostru.

Pentru a-ți spori încrederea, Rashford spune că trebuie să definești succesul ca fiind ”Să dau tot ce am mai bun în mine”. Adică, să faci tot ce stă în puterea ta fizic, tactic și tehnic, dar să îți vorbești blând și cu bunătate, ca și cum ai face-o pentru un prieten bun, indiferent de rezultat. Nu înseamnă că trec cu vederea punctul de învățare din meci, înseamnă că examinez situația într-o manieră care nu îmi ucide visele și încrederea.

Ușor de zis, dar sportivii, ca si ceilalți oameni, trec prin îndoieli, frustrări, evenimente nedorite.

Și atunci apare dialogul interior! Sunt curioasă…

Când ai avut un eșec, tu ce fel de povești ți-ai creat în mintea ta despre tine?

 Cele mai des întâlnite fraze ale sportivilor sunt:

”Nu voi reuși!”

”Sunt zero barat”

”Am venit aici (în meci) degeaba!”

” Nu pot face nimic ca lumea”

”Numai eu dau greș”

”Am dezamăgit pe toată lumea”

”Ce slab joc, nu găsesc nici o soluție”

”Nu știu ce să fac”

”Nu mă recunosc”

”De ce nu îmi intră în cap schema de joc?”

”O să se râdă de mine”

”Ce-mi lipsește?”

Frazele de mai sus,sunt o frântură din lumea interioară a sportivilor noștri. Problema dialogului interior este că ne influențează emoțiile, iar pe teren acestea se traduc în comportamente ca blocaje, ratări, ezitări, eșecuri.

Există o strânsă legătură între performanța unui sportiv pe teren și dialogul interior pe care acesta îl poartă în mintea sa. Dialogul interior este reprezentat de gândurile și convingerile cu care sportivul se confruntă în timpul competiției. Acesta poate avea un impact semnificativ asupra performanței sale din teren.

Leahy(2010) propune câteva sugestii care pot ajuta la îmblânzirea dialogului intern:

  1. Vorbiți cu părinții și cu persoanele relevante despre gândurile negative care vă trec prin cap.
  2. Scrieți pe hârtie dovezile pro și contra pentru fiecare gând negativ din dialogul interior.
  3. Aplică-ți tehnica dublului standard. Vorbește-ți ca și celui mai bun prieten.
  4.  Privește situația ca un continuum. Desenează o linie și încearcă să pui evenimentul nedorit care a activat dialogul interior negativ în perspectivă.
  5. Folosește curba învățării și lucrează la corecția sau îmbunătățirea unui comportament sau a unei abilități.

Dacă înțelegi cum funcționează creierul tău, dacă te cunoști mai bine, o să vezi legătura dintre modul în care gândim și felul în care ne simțim și acționăm.

Partea mintală este foarte importantă și stă în puterea ta să faci față provocărilor la nivel personal. Misiunea ta este să devii mai bun astăzi decât ai fost ieri!

Ce să faci dacă simți că îți pierzi încrederea pe ultima sută de metri: 5 exerciții care te ajută să câștigi în competiții

Antrenament mental pentru sportivi