Nina Buru

IMG-20240215-WA0050

Evitarea sau despre cum să o dai sigur în bară

De 9 ani de zile lucrez cu sportivi de performanță și îi ajut să ajungă pe podium prin Antrenament Mental. Ce observ iar și iar este un scenariu care sunt sigură că îți este cunoscut și ție: ne antrenăm mult și intens la sală, depunem efort fizic în antrenamente și, totuși, nu performăm. 

Apar blocaje emoționale, apar gânduri sabotoare și îndoieli, apar frici și anxietăți și fluctuații în motivație. Iar noi ne pierdem încrederea în noi, ca sportivi!

Sigur te-ai gândit de câteva ori:

Eu sunt cel mai slab din echipa mea!

N-am ce căuta aici, nu știu de ce am venit!

Adversarul meu sigur este mai bine pregătit decât mine!

Nu cred că voi reuși…

Sună cunoscut aceste gânduri, nu-i așa? Ți le-ai spus în antrenamente, în competiții, după eșecuri și medalii și trofee pierdute.

Sunt aici să-ți spun că aceste gânduri te țin pe loc și te împiedică din a deveni campion și cea mai bună versiune a ta pe teren! Iar arma ta secretă, în aceste cazuri, este Antrenamentul Mental, care te învață cum să faci față emoțiilor puternice și fricilor și îți oferă rutine care să te aducă pe podium!

Hai să vorbim astăzi despre o strategie dezadaptativă care pretinde că reduce presiunea din antrenamente și din competiții, dar tot ce face este să te îndepărteze de podium, să te împiedice să ajungi campion. 

Când ne confruntăm cu probleme de stres și încercăm să gestionăm emoțiile, avem un disconfort care se manifestă fie printr-o activare fiziologică mare, fie printr-o anxietate ridicată.

O strategie care nu funcționează și care e mai mult un sabotor decât un ajutor este evitarea.

Evitarea este o capcană care nu face altceva decât să  mențină reacțiile de anxietate.

Frica de propriile reacții în competiții se poate transforma în învățare asociativă, adică doar cuvântul sau apropierea datei competiționale poate genera anticipări ale unor rezultate negative :”Nu o să câștig”, ”Își vor da seama că sunt slab”, ”Vor râde de mine.”

În realitate, exagerăm pericolele, amenințările și consecințele catastrofale. 

Provocarea mea pentru tine este să pui pe hârtie toate gândurile care încep cu: 

Va fi groaznic”

”Sigur o să fie rău”

”Nu voi putea face nimic”

și să te întrebi ce măsuri stau totuși în puterea ta? 

Hai să presupunem că data trecută ai avut un eșec , iar acum îți trece prin minte că o poți da în bară din nou. Răspunsul pe scurt e: ”Da, poți! Toți putem! Nu avem nici unul garantat locul pe podium!”

Un eșec e o problemă de viață care are nevoie de un răspuns adaptativ.

 Problema poate fi o înfrângere, un rezultat slab, o accidentare , o excludere din grup, o ceartă la vestiar.

Întrebarea pe care ti-o adresez eu ție este : acceptăm că această problemă este de netrecut?

Dacă ar fi să aleg eu varianta de lucru, ți-aș spune așa:

Oricine ai fi azi, orice s-ar fi întâmplat azi, să știi că noi venim echipați pe lumea aceasta cu multe abilități și cine ești tu azi , nu e varianta ta finală! Ai dreptul, puterea, capacitatea și suportul de a o lua de la capăt.

Pentru asta, ai nevoie să accepți 2 condiții din lucrul cu mentalul :

  1. Lucrezi într-un atelier de grup pentru a învăța orientarea către soluții și pentru a depăși credința limitativă: ”Numai mie mi se întâmplă asta!” (Nu, nu sunt ochelarii roz care ne spun că totul va fi bine, ci sunt lentilele realității prin care vezi problemele ca pe niște provocări, pentru rezolvarea cărora îți asumi timp și efort).
  2. 2.  Adopți stilul rațional prin care faci distincția dintre fapte si presupuneri, generezi soluții, iei decizii. Înveți tehnici prin care poți gestiona gândurile, emoțiile și comportamentele.

O strategie de reglare emoțională care funcționează ca antidot la evitare este restructurarea cognitivă. 

De exemplu, pot vedea fiecare intervenție a antrenorului sau fiecare participare la competiție o provocare și o oportunitate de creștere, gen ”Ce pot să schimb?”, ”Ce pot să îmbunătățesc?”

Sau, pentru fiecare estimare a probabilității de a se întâmpla ceva rău, pot învăța tolerarea incertitudinii (nu știm finalul decât când e gata, până atunci suntem „work in progress”) și pot învăța exerciții de relaxare. 

Poți asculta un exercițiu de relaxare aici:   Meditație pentru liniștirea minții

Hai să sumarizez ce ne face ”o simplă evitare”:

  • Ne amplifică grijile 
  • Ne ține atenția concentrată asupra pericolelor imaginate despre competiție
  • Ne face să ne tot repetăm informațiile negative prin care noi vizualizăm eșecul

Un protocol de training cognitiv-comportamental care ajută în a nu evita situațiile care ne provoacă frică este planul meu de lucru pentru perioada următoare.

Ce face pentru un sportiv un astfel de antrenament este că :

Reduce stigmatizarea ( ”Nu mi se întâmplă numai mie!”)

Conștientizezi că problemele sunt rezolvabile

Descoperi modele și surse de informare pentru prevenirea recăderilor

Crește încrederea și motivația sportivului

Oferă resurse pentru a gestiona singur episoadele stresante

Vestea pe care vreau să o împărtășesc cu tine este că, din dorința de a ajuta sportivi ca tine să-și atingă potențialul maxim și să câștige medaliile și trofeele mult visate, am creat programul „Câștigă meciul cu mintea ta!”

Aruncă o privire aici: https://ninaburu.ro/antrenament-mental/

Cum ți se pare?

Ce să faci dacă simți că îți pierzi încrederea pe ultima sută de metri: 5 exerciții care te ajută să câștigi în competiții

Antrenament mental pentru sportivi