Nina Buru

blog 3

Cum să câștigi meciul cu mintea ta 

Ceea ce ne spunem în interior, contează! (episodul 1) 

Știi care e cea mai mare provocare atunci când ești într-o competiție?

Apar îndoieli, apar emoții intense, apar nesiguranțe, te blochezi…poate te simți descurajat de faptul că la antrenamente ai performat bine și acum parcă nimic nu îți iese. 

Fără să lucrezi la partea de antrenament mental, știi ce faci tu de fapt? Stai într-un echilibru fragil, care se poate rupe la cel mai mic element nou din ecuația unei competiții: poate fi un gând sâcâitor, poate fi o emoție pe care nu o poți gestiona, poate fi adversarul din fața ta sau condițiile în care se desfășoară proba. 

E ca și cum, tu pui în rezervorul unei mașini, benzină de 50 de ron și vrei (și speri din tot sufletul) că vor fi suficienți litri să susțină un drum din Baia Mare la București. 

Ei bine, în momentul în care se rupe echilibrul, cel mai adesea, te întrebi: 

-”Ce aș fi putut să fac în plus?! M-am antrenat foarte mult!”

-”De ce mi se întâmplă mie asta? De ce m-am blocat?! ”

Hai să-ți spun exact de ce.

Psihologia sportului de performanță include antrenamentul mental pentru concurs. De obicei, acest rol îl preia antrenorul. Doar că…

Noi suntem ființe complexe, care atât în interacțiunea cu ceilalți, cât și în interiorul nostru suntem conduși de emoții. 

Emoțiile acelea intense vin din niște credințe ascunse bine în interior. Uneori, și față de noi înșine.

Credințele generează sabotori, obstacole, blocaje

Antrenorul poate ajuta pe partea de autocunoaștere și educație , dar rămâne descoperită partea de autoreglare, care e fix diferența de benzină necesară pentru a ajunge la destinație. 

Ai nevoie să descoperi cum să fii tu însuți în orice situație te pune competiția, ai nevoie să știi cum să-ți liniștești criticul interior și să înțelegi cum să depășești provocările din competiție. 

Practic, indiferent de numărul de competiții câștigate, ajungem tot la jocul interior.

În 2023 am făcut un Chestionar al Nevoilor Emoționale în Sport adresat părinților de sportivi, iar majoritatea răspunsurilor primite la întrebarea ”Care sunt fricile sportivului dumneavoastră?” au fost : frica de a greși!

Psihologului Neal Miller, a observat că ceea ce simțim față de un eveniment important din viața noastră (un meci, o competiție) este în relație cu timpul necesar până la eveniment. 

Ce spune Miller este că, emoțiile noastre sunt predominant pozitive atunci când există o distanță temporală (suntem fericiți că am fost aleși în Lot, în echipă, în grupă), dar pe măsură ce se apropie obiectivul (meciul, competiția, turneul, jocul) apare neliniștea, frica, blocajul.

 Antrenamentul mental nu e altceva decât continuarea și completarea antrenamentului propriu-zis.

Ai auzit de sindromul Meșterului Manole?

Tot ce construiești în antrenament se poate nărui dacă :

  • Nu-ți poți gestiona emoțiile intense
  • Apare lipsa concentrării în momentele competiției
  • Îți pierzi motivația de a munci din nou pentru visul tău
  • Nu ai o relație bună cu antrenorul tău
  • Nu ai un ghidaj care să-ți antreneze mintea 
  • Nu înțelegi unde sunt sabotorii tăi și ce poți face concret
  • Ai un dialog interior negativ despre sine/ antrenor/ competiție 
  • Îți pierzi încrederea în tine 

Spre exemplu, Georgian Manea, care este vicecampion european și campion mondial spune că…

Antrenamentul mental este „ingredientul secret”, care le lipsește multor sportivi. Probabil și tu ai trecut sau treci printr-o situație similară: te antrenezi și te antrenezi și depui efort fizic intens, dar rezultatele nu apar. Acest lucru se întâmplă pentru că nu iei în considerarea partea mentală și emoțională! 

Dacă simți că îți pierzi încrederea pe ultima sută de metri– apar senzații, apoi gânduri pe care nu le poți controla, continuă să citești.

Dacă ți s-a întâmplat de multe ori,  din cauza emoțiilor prea mari, să greșești o lovitură, să îți pierzi focusul  sau să-ți fie frică că nu vei reuși , atunci ești în locul potrivit.

Dacă ți-ai dat seama că NU poți ține sub control sabotorii, că ai frici și anxietăți care te împiedică să performezi, că presiunea dinaintea competiției te sufocă și te face să simți că nu vei reuși niciodată…atunci, găsește resursele potrivite pentru antrenamentul tău mental. Începe cu cărți, podcasturi, articole, autobiografii ale oamenilor pe care îi admiri. 

Jocul interior este despre a ști exact ce cauzează fluctuații în performanța din competiții. A-ți identifica și conștientiza situațiile de încredere în sine scăzută și cauzele lor este primul pas spre autocontrol. 

Știai că : 

Avem  60 000-80 000/ gânduri /zi

Unele conștiente , altele nu

Gândurile negative sunt normale

În trecut aveau rol de protecție

Azi, ele ne semnalează ca ceva trebuie schimbat / adaptăm la o nouă realitate

Creierele noastre sunt făcute sa fie atente la posibile amenințări /recompense

Uneori, gândurile ne limitează ( capcane )

Ai nevoie să:

  • Identifici capcanele mentale 
  • Gestionezi gândurile intruzive
  • Antrenezi tendința negativă de a te autosabota 
  • Modifici stilul de gândire pe cele 3 niveluri : gânduri automate, asumpții, scheme cognitive 
  • Stabilești propriul cartonaș de coping 

Pe măsură ce începi să faci pași pe tărâmul antrenamentului mental, vei descoperi că ceea ce facem în competiții este determinat de ceea ce ne spunem în interior. Începe chiar de azi  să-ți monitorizezi propriul joc interior: ia un caiet de lucru sau un jurnal de antrenament și scrie zilnic trăirile cu care te confrunți.

Vei descoperi curând un model de gândire care îți afectează stările din competiții. Capcanele mentale sunt sabotorii noștri care ne generează  emoțiile intense care ne blochează și ne fac să ne pierdem încrederea, motivația, concentrarea…

Despre cum să ții emoțiile în control, vreau să-ți povestesc  în următorul articol.

Tu, cu ce fel de sabotori te confrunți, care sunt gândurile intruzive care te blochează?

Dă-mi un Reply si voi reveni cu un răspuns!

Ne reauzim curând,

Nina  Buru

Ce să faci dacă simți că îți pierzi încrederea pe ultima sută de metri: 5 exerciții care te ajută să câștigi în competiții

Antrenament mental pentru sportivi