Dacă ar fi să nominalizez o temă care apare în absolut orice formă de sport, individual sau de echipă, este, de departe, frica de a greși.
Frica și anxietatea de performanță, se află printre primele blocaje emoționale ale sportivilor.
”Dacă o să fiu eu cel mai slab jucător?”
”Dacă pierd(em) din cauza mea?”
”Dacă se supără părinții, antrenorul, colegii, suporterii?”
În 2023 am făcut un Chestionar al Nevoilor Emoționale în Sport adresat părinților de sportivi, iar majoritatea răspunsurilor primite la întrebarea ”Care sunt fricile sportivului dumneavoastră?” au fost : frica de a greși!
O explicație a fricii de greșeală în teren vine din partea psihologului Neal Miller, care a observat că ceea ce simțim față de un eveniment important din viața noastră (un meci, o competiție) este în relație cu timpul necesar până la eveniment.
Ce spune Miller este că, emoțiile noastre sunt predominant pozitive atunci când există o distanță temporală (suntem fericiți că am fost aleși în Lot, în echipă, în grupă), dar pe măsură ce se apropie obiectivul (meciul, competiția, turneul, jocul) apare neliniștea, frica, aversiunea.
Și noi, ca oameni, ne facem scorul : dacă greșesc și pierd validarea, confirmarea și acceptarea celor din jur?!
Pierderile se simt mai intens decât câștigurile, prin urmare, tindem să dezvoltăm aversiune la pierdere.
Ce poate ajuta în aceste situații este antrenamentul mental practicat acasă, în familie, în discuțiile despre sport, emoții, situații de viață. Cu toții am experimentat succesul și eșecul. Cu toții am înțeles că niciunul nu e permanent. Mai rămâne să transmitem corect mesajul sportivului din viața noastră: pe lângă îmbunătățirea performanței, sportul formează deprinderi, abilități care ne vor ajuta să fim varianta noastră cea mai bună și în afara terenului.
Ce am descoperit în munca mea cu sportivii, este că primul lucru la care se raportează atunci când vorbesc despre gânduri, emoții sau comportamente mai puțin performante din teren sunt…părinții, antrenorii și prietenul cel mai bun.
Sportivii au așteptări de la persoanele relevante din viața lor. Mesajele pe care vor să le audă sportivii, ca să fie (un pic) mai bine data viitoare, ca să nu-și piardă încrederea pe ultima sută de metri, sunt:
Mesajul numărul 1 :
Frica este o emoție universală. Toți o avem. E un indicator că îți pasă. Putem gestiona emoțiile împreună!
Mesajul numărul 2 :
Succesul și eșecul vin și pleacă. Ca un nor pe cer. Bucură-te de joc! Nu e numai despre rezultate, e și despre cum te simți ca sportiv!
Mesajul numărul 3 :
Noi suntem aici pentru tine. Te susținem și te acceptăm necondiționat. Fiecare sportiv are propriul ritm de dezvoltare și creștere. Nu te compara cu alții, fii tu însuți, ești valoros!
Mesajul numărul 4 :
Frica de a nu greși poate fi o capcană. Te face să iei decizii precaute, care îți ușurează pe moment emoțiile, dar te fac să eviți, să amâni, să stai într-o stare de frustrare și să nu arăți tot ce poți.
Mesajul numărul 5 :
Uneori, lucrurile nu ne ies. Nici nouă, nici altora. Hai să facem un pas în spate și să vedem ce putem lua din experiența de pe teren! Noi te susținem indiferent de rezultat. Știm că poți face față oricărei provocări!
Încurajare, sprijin și susținere e ceea ce și-ar dori sportivii să audă de la părinți în momentele în care apare frica de a greși. E important ca părinții să ofere validare și acceptare. De restul, se ocupă antrenorul!